tisdag 3 mars 2009

Guillou och Göteborg debatterar Gaza

Debatten om Gaza fortsätter både i Göteborgs kommunfullmäktige och i våra dagstidningar. När Sd Göteborg hade Jimmie Åkesson och Jan Guillou på besök undrade den senare om Sverigedemokraterna vågar kritisera Israel. Guillou förstår att risken är överhängande att Sverigedemokraterna blir stämplade som antisemiter. I Göteborgs kommunfullmäktige undrade miljöpartisten Firas Almesri om inte Göteborgs Stad genom sitt engagemang för mänskliga rättigheter också skall uppmärksamma dagens brott mot mänskliga rättigheter inklusive Israels brott mot palestinierna. Sverigedemokraternas Mikael Jansson valde att hålla en låg profil, väl medveten om de ovan nämnda riskerna. Expressen anklagade nyligen Lars Ohly för att hålla påstådda antisemitiska partikamrater om ryggen. Jan Guillou kommenterade detta i sin krönika i Aftonbladet:

"Den är typisk också på så vis att Israels försvarare tror sig vara ensamma om att kunna avgöra vem som är antisemit. De har egna regler och egna tolkningar och med den tekniken gör de oss till antisemiter vad vi än säger. När Lars Ohly nu lurats in i den här fällan kommer han snart att bli upplyst om att han inte förstår sig på sig själv. Israels försvarare kommer inte att godta hans förtvivlade försäkringar om att han inte är något så enfaldigt och reaktionärt som antisemit, han har nämligen inte bevisat sin oskuld."

Det är sorgligt att den som kritiserar Israels politik blir etiketterad som antisemit. Lika sorgligt är det att den som kritiserar Sveriges invandringspolitik blir stämplad som rasist. Inget av detta gynnar en fri och öppen debatt om vare sig Mellanösterns eller Sveriges framtid. Den enögdhet som präglat debatten är rent skadlig. Hamas självmordbomber och Israels granater drabbar civila på båda sidor, men att kalla det senare för mord gillas inte av Expressen. Hur skulle man då kunna beskriva 400 barns död på ett för Expressen godkänt sätt, undrar Guillou:

"Har Israel ”eliminerat” barnen? Är de döda barnen, för döda är de ju bevisligen, ”kollaterala skadeeffekter” eller har barnen utsatts för ”riktade avrättningar” eller ”preparerats med vit fosfor i fredsbevarande syfte” eller har barnen avlidit till följd av Hamas raketbeskjutningar?"

Inga kommentarer: