söndag 15 februari 2009

Det heliga landets partier: Del 1

Valresultatet i Israel gjorde nationalisten Lieberman till kungamakare. Hans parti Israel Beiteinu blev tredje största parti och har sagt sig kunna stödja både Livnis mittenparti Kadima och Netanyahus högerparti Likud. Arbetarpartiet kom först på fjärde plats.
Lieberman har presenterat en rad intressanta men också kontroversiella lösningar på Israel-Palestina-konflikten. Att erövra Gaza och kasta ut Hamas får väl anses som en drastisk åtgärd som dessutom skulle var än mer kontraproduktiv än det senaste kriget som skördade 1500 palestinska människoliv och 15 israeliska. Lieberman vill också avkräva de israeliska araberna en trohetsed till den judiska staten. Förslaget är givetvis provocerande för denna grupp, men inte alls orimligt.
Det förslag som är mest intressant är också det som Lieberman kan få gehör för från andra partier i Knesset. Det handlar om att avstå Västbanken till PLO med vissa justeringar av gränsen så att bosättare kan bo kvar och Israels största arabiska samhällen tillfaller den palestinska staten.

Inga kommentarer: