tisdag 23 juni 2009

EP-valet i Storbritannien

Att det brittiska nationalistpartiet BNP lyckades ta två mandat i EP-valet är inte mindre än en bragd. Till skillnad från många andra europeiska länder har Storbritannien flera valkretsar vilket gör det betydligt svårare för de något mindre partierna att ta mandat. Givetvis har folkets raseri över tjuvaktiga politiker gynnat BNP, men många väljare ur den brittiska arbetarklassen har känt sig svikna av Labour sedan länge. I EP-valet fick BNP starkt stöd i klassiska labourdistrikt i Yorkshire (9,8% och ett mandat), Midlands (8,6% men inga mandat) och nordvästra England (8,0% och ett mandat).
British National Party leds av Nick Griffin som är en av det nationalistiska Europas politiska veteraner, trots att han bara är i 50-årsåldern. Som tonåring anslöt han sig till National Front och som 20-åring satt han med i partiets ledning där han bland annat startade upp den ideologiskt nydanande tidningen Nationalism Today. Griffin ville förnya partiet som helhet, och tillsammans med andra yngre ledande medlemmar som Patrick Harrington, Derek Holland och italienaren Roberto Fiore, formulerade han ett politiskt alternativ till västeuropeisk kapitalism och östeuropeisk kommunism. Man vände sig också mot USAs och Sovjetunionens imperialistiska ambitioner i Europa och världen. Den ideologiska förnyelsen ledde till flera splittringar av National Front och många, däribland Griffin, drog sig tillbaka från politiken.
British National Party existerade som parti redan på 60-talet men upplöstes 1967 då National Front bildades. Efter valnederlag och inre motsättningar i National Front återuppstod BNP 1982. Partiet levde en slumrande tillvaro, men 1995 var Griffin tillbaka på spelplanen och 1999 tog han över som partiledare. Nu är Griffin en av det nyvalda parlamentets ledamöter och förra veckan tog han initiativ till ett möte mellan europeiska nationalistiska partier för att diskutera samverkan i Europaparlamentet. Hans politiska vapenbroder Roberto Fiore kommer inte att medverka i detta samarbete eftersom han lämnar sin stol i parlamentet.

Inga kommentarer: